Uusia kalevalamittaisia runoja. Kalevalamitan sääntöjä. Kalevala MM. Runorumpuprojekti. Teesejä suomen kielestä. Sanasammon käynnistysopas. Vanhoja kansanrunoja. Hakemisto. Etusivulle. VKY. Linkit. Kuvia Kurssit?

Mitä on kalevalamitta?

Kalevalamitta on vanha suomalainen runomitta, joka on tutkijoiden mukaan syntynyt jo kivikaudella. Tuhansia vuosia suomen kielen sisällä kasvaneena se tarjoaa omimman ilmaisuväylän suomenkieliselle runoudelle soveltuen yhtä hyvin hurjaan tajunnanvirtaan, kuin herkkien tunnelmarunojen tai iskevien mainoslauseiden laadintaan. Vanhin suomalainen kansanrunous, ja vanhimmat sananlaskut on laadittu kalevalamittaan. Elias Lönnrotin kokoamat Kalevala ja Kanteletar sisältävät ns. klassisen kalevalamitan runoja, joiden toisistaan poikkeavat murteellisuudet ja mittavirheet Lönnrot kielimiehenä korjasi luodessaan yhtenäistä kansalliseeposta.

Kalevalamitta on alkusointuista runoutta, ja se on vanhempaa kuin lännestä tullut loppusointinen riimittely.

Kalevalamitta on ajaton runomitta, joka jo passiivisenakin taitona antaa avaimet kielemme syvemmälle ymmärtämiselle. Yksi kalevalamittainen säe koostuu kahdeksasta tavusta, joita ohjaavat tarkat painotussäännöt ja sanojen alkusointuhakuisuus. Rytmiikalla on keskeinen osuus kalevalamitan lumovoimassa. Iskevä rytmiikka syntyy ns. murrelmasäkeiden ja normaalisäkeiden luovasta vuorottelusta.

Kalevalamittaa voi laulaa, lausua tai kirjoittaa. Kalevalamitan mahdollisuudet suomen kielen elävöittäjänä ovat rajattomat. Sitä voi käyttää tavanomaisen runouden lisäksi puhelinvastaajissa, onnittelurunoissa, esitelmissä, koulutyössä, illanistujaisissa tai vaikkapa omissa rukouksissa ja arjen manauksissa. Kalevalamitan käyttö ei edellytä runollista lahjakkuutta, sillä se perustuu tekniikkaan ja rytmin hallintaan. Ikimitta sopii yhtä hyvin dokumentaariseen kerrontaan kuin taiderunouteen.

Kalevalamitta on unohdettu jokamiehen oikeus, joka voi tehdä kenestä tahansa kotipiirin tietäjän ja runonlaulajan.

Etusivulle Runokurssit Haaste koululaisille ja lapsille suunnatut säännöt Jouluevankeliumi kalevalamitalla