Raskaita menetyksiä Paanajärvellä alkuvuonna 2006

Teppo ja Valentina ovat olleet tärkeimpiä ystäviäni Paanajärven kylässä vuodesta 1995 lähtien. Olen aina ihaillut näiden hienojen ihmisten avaraa sydäntä. Kaiken, mitä he  majoitustoimillaan ansaitsivat luovutettiin lastenlasten, bunukoiden opiskeluun. Kun kuulimme tästä, kehotin matkalaisia maksamaan osan maksuista ruplina, jotta he pitäisivät tuloista edes osan itsellään. Köyhempiä naapureita autettiin aina ja suomalaiset otettiin matalaan majaan vastaan semmoisella sydämellisyydellä, että se on jäänyt kaikkien heillä vierailleiden mieliin. Valentinan emännöimässä talossa koki tuulahduksen aidosta elämästä. Kaikkien vaikeuksien keskellä loppujen lopuksi rakkaus oli niin tärkeä ja itsestään selvä asia, että murheet kutistuivat oikeisiin mittoihinsa. Muistan, kun pariskunta kertoi talvesta, jotta pahinta oli, kun sähköt menivät. "Silloin istumme vain kuin karhut pesässä". Ja Teppo naurahti päälle. Verkotkin pariskunnalta vietiin. He kun eivät kuuntele radiota eikä ole varaa tilata lehtiä. Tietoa uudesta kalastuslaista ei ollut.

Ainoa menetys heille olisi toisen menetys.

Seurasimme surullisena Valentinan tuskaa Tepon sairastellessa viime vuosina. Kymmenen vuotta sitten isäntä kasvatti vielä heinäsuapraansa pienkerrostalon mittoihin, jotta lehmille riittäisi ravintoa koko talveksi. Sydänkohtausten jälkeen lehmistä piti luopua. Vuosi sitten Teppo sai aivoinfarktin, mikä johti toispuoleiseen halvaukseen. Siitäkin Teppo nousi harjoittelemalla käsilihaksia voimistelupallon avulla. Lääkäri kielsi Tepolta lähes kaiken työn, mikä masensi toimekasta karjalaismiestä. Teppo ansaitsi eläkepäivänsä tukkijoella moottoriveneen kuljettajana.

Teppo kuoli sydämen lakattua toimimasta tammikuun alkupäivinä. Otamme osaa Valentinan suureen suruun.

Alkuvuonna kuolivat kylästä myös Jegor Pazorski ja Anni Garbashnikova saaresta. Manu Popova muutti vakavan sairauden myötä Uuteen Paanajärveen tyttärensä luo asumaan syksyllä. Loppuvuonna kylässä kuoli myös Palaka ja viime keväänä uudelta kylältä Jyskyjärven koulun rehtorin isä Mikko ja pian sen jälkeen hänen valkovenäläissyntyinen vaimonsa. 

Petri Niikko 25.2.2006

Lisää kuvia Tepon ja Valentinan elämästä löytyy sivujemme matkakertomuksissa 1 ja 2


Valentina ja Teppo välissään Olga vunukka. Kuvat Jorma Airola

        

Takaisin etusivulle