Uudet levyt Jyskyjärven kultakurkuilta vuonna 2010!
Helmi Rekinaa ja Vieno Morozovaa parhaimmillaan.

Vienan Karjalan Ystävät  ry on julkaissut kaksi uutta levyä kevätkesällä 2010.
Helmi Rekina: Vertaistaan kun rakastaa.
Kansanlauluja, neuvostoajan lauluja, naurua ja itkua vuosilta 1995-2010
Äänitykset ja masterointi: Petri Niikko

Vuonna 2011 VKY julkaisi uuden levyn myös Ilmi Bogdanovalta. Levy kostuu pääosin live-esityksistä viime vuosilta, joten kaikki Ilmin elävän nähneet tietävät, että kyseessä on ainutlaatuista materiaalia.
Tulossa kuvia. Levyä voi jo tilata petri.niikko@saunalahti.fi 

Helmin Rekinan
(s.1928) CD:llä on 35 esitystä vuosilta 1995-2010. Levyllä maanmainio Helmi Efimovitsha paitsi laulaa, niin myös kertoilee lauluihin liittyviä sattumuksia. Helmi Rekina on tunnetuin nykyajan vienalainen perinteentaitaja. Hänen luonaan ovat käyneet opissa myös monet suomalaiset kansanmusiikin opiskelijat. Ainutlaatuisinta Helmissä on hänen ehtymätön melodinen muisti ja luovuus, jossa yhdistyy vanha vienalainen sävelaarteisto ja taiteilijan oma persoona. Vein muutama vuosi sitten Helmille Suomalaisen Kirjallisuuden arkistosta saamani Väinö Kaukosen runotallenteen vuodelta 1943. Okahvie Antipina oli hyvän ystäväni isoäiti, jonka häälaulun Helmi herätti henkiin 2000-luvulla. Helmi löysi siihen hetken mietittyään melodian! Ja kyseessä on siis aito nelipolvinen trokee, joka soi nyt turisteille kalevalaisin sävelin. Meillä on myös äärimmäisen hauskaa lauleskellessamme Helmin kanssa. Levyllä elävien esitystiulanteiden tunnelma välittyy aitona. Naurun räkätyksen keralla. Mukana on nyt myös Helmin äidiltään oppimia venäläisiä lauluja tuttujen joikujen ja kansanlaulujen lisäksi. Levyllä on myös yhteisiä kappaleita Veera Metelevan kanssa sekä näyte nyt jo dementoituneen Veeran itkutaidoista. Levyn voi tilata Vienan Karjalan Ystävistä tai ostaa Helmiltä Jyskyjärvellä. Hinta 10-15 euroa kansista riippuen. Levyn tuotto menee kokonaisuudessaan Helmille. Levyyn on päivitettu 13.6.2010 esitetty täydellinen joiku.

Vieno Morozova: Laulaisin, laulaisin!
Kansanlauluja, balladeja, tsastuskoja ja lastenlauluja Jyskyjärven kylässä vuosilta 2006-2010.
Äänitykset ja masterointi: Petri Niikko
Levyyn on päivtetty 13.6.2010 esitetty "tuhma" versio Pappani talosta.

Vaatimaton Vieno Ivanovna Morozova (s.1932) on harvan tuntema kansanlaulun mestari Jyskyjärveltä. "Miulla jo iäni käräjäy! Mie olen vanha kuin taivahan käki!" Totuus on kuitenkin toinen. Suopassalmella syntynyt Vieno on kokenut kovan elämän, joka on jättänyt jälkensä myös laulujen surumieliseen aihepiiriin ja sävelen kuljetukseen. Vankilaulut ja balladit ovat Vienon bravuureita. Silti Vieno, kuten niin monet vienalaiset ihmiset hurmaavat nimenomaan huumorillaan ja lämmöllään. Levyltä välittyy nauravaisen Vienon lempeä sävelmaailma, joka on tuttu vanhan polven jyskyjärviläisille. Aivan kuten Helmi Rekina, niin myös Vieno hämmentää suomalaisen kuulijan laulaessaan meiltä jo unohtuneita suomalaisia kansansävelmiä. Levyä voi ostaa Vienolta itseltään Jyskyjärveltä tai tilata meiltä. Levyllä on 22 numeroa Kodittomasta kulkijatytöstä Mirriin, joka sairastui. Hinta 10/15 euroa. Levyn tuotto menee tietysti taiteilijalle itselleen.
Tilausosoite: Petri Niikko, Hakamaankuja 3 A 13, 016000 Vantaa tai petri.niikko at saunalahti.fi

   

Takaisin etusivulle