In English
På svenska
Kulttuurivuoden ohjelmistoa:
Ugrin jyrähdyksessä 11.-13.12.2000
teemana murteiden kilpalaulanta sekä tietäjän sanat maailmalle vuonna 2000
Hauska ja vahvasti nykyaikainen runonlaulun voimannäyttö,
jossa kilpailevat tietäjien lisäksi raumalaiset, peräpohjalaiset, savolaiset, vienalaiset, stadilaiset ja mm. virolaiset trokeet. Kaikkien aikojen ensimmäinen kalevalainen murteiden kilpalaulanta!
Mukana kansainvälisiä ja kotimaisia runon ja musiikin tähtiä!
TULOKSET Loppukonsertti


Võrumaalta kotoisin oleva Olavi Ruitlane on yksi suosituimpia nuoria runoilijoita Virossa.
Miehen hurjuudesta saadaan näyttöä 12.12. Espoossa.
Oikealla Istoki Petroskoista

Tapahtuman aikataulu ja liput
-Maanantai 11.12. klo 18.00 Kalevala MM-2000 ensimmäinen kilpailupäivä Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Tilaustöitä ja kilpailuesityksiä, murteiden kilpalaulanta, tietäjän sanat. Esiintyjinä mm. V.P. Pisto, Pasi Toivanen, Veera Voima, Johannes Kekkonen, Istoki ja mordvalaiset Marija Pizelkina ja Elena Gratsheva. Liput 55mk VKY/ Lippupalvelu

-Tiistaina 12.12. klo 18.00 Kalevala MM-2000 toinen kilpailupäivä. Tilaustöitä ja kilpailuesityksiä, murteiden kilpalaulanta jatkuu. Esiintyjiä mm. Santtu Karhu, Ilona Korhonen, Ihtiririekko ja virolaiset runoilijat. Palkintojen jako. Liput 55mk Lippupalvelu/ VKY (Lapset alle 16v 30mk)

-Tiistaina Tavastia-klubilla
Ukkosen Jumalan juhlat klo 21.00 esiintyjinä Istoki ja Myllärit -yhtye Karjalasta sekä Pauli Hanhiniemi ja suomalais-bretagnelainen EV (Nantes) Liput 50mk Tiketti Ohjelmanlisäys! Mukana myös koko keskiviikon ohjelma Semifinaalin tiloissa!

-Keskiviikkona 13.12. Loppujyrähdys Tavastian Semifinaalissa klo 21.00
Esiintyjinä Ihtiriekko -yhtye Suomesta ja Santtu Karhu Karjalasta. Siirretty tiistaille Tavastialle!

Lippuja saa Vienan Karjalan Ystävät ry:ltä Puh: 09-461662 tai jorma.airola@pp.inet.fi ja Lippupalvelusta ja Tiketistä. Yhteislippu molemmille kilpailupäiville maksaa 85mk

Myllärit on suosittu jo mm. USA:ssa.

Vuoden 2000 runonlaulun MM-kilpailut kantavat nimeä Ugrin jyrähdys - tietäjän sanat maailmalle vuonna 2000. Tapahtuma tulee kokoamaan yhteen nykypäivän "tietäjiä" Suomesta, Virosta, Karjalasta ja kauempaa marien ja mordvien asuma-alueelta yhteisen sanottavan alle: mitä me vanhat tietäjäkansat haluamme sanoa maailmalle armon vuonna 2000. Ugrin jyrähdyksessä kuullaan sekä tilaustöitä että kilpailuesityksiä.

Uusien kilparunojen teemana on tietäjän sanojen lisäksi murteiden kilpalaulanta. Haaste on ollut vaativa, mutta samalla kielemme kannalta tärkeä: järjestäjät haluavat panna kortensa kekoon myös murteiden elvyttäjinä. Kilpailussa punnitaan tekijät, jotka saavat soimaan samassa runossa sekä hyvän kalevalamitan että paikkakuntansa murteen. Runoja koitokseen saatiin yli 180 kappaletta, ja ne edustavat kunniakkaasti kaikkia päämurrealueita. Silmiinpistävää runoissa on runsas huumorin viljely: suomalainen nykyväinö käyttää manausvoimaansa ennemmin rakkaan autoromunsa puolustamiseen katsastuksessa kuin maailmantuskan parantamiseen (tosin sitäkin runoissa loitsitaan). Laulajien suosikkitekstit tullaan esittämään runonlaulun opiskelijoiden ja ammattilaisten voimin Espoon loppukilpailuissa Mukana ovat mm. Ilona Korhonen ja Veera Voima Sibelius-Akatemiasta ja Aino Niemelä Pohjois-Pohjanmaan konservatoriosta. Tuomaristoon tulee kuulumaan kalevalamitan ja murteen asiantuntijoita (mm. tohtori Maija Länsimäki ja professori Lauri Harvilahti).

Kilpailutöiden lisäksi tapahtumassa kuullaan useita tilaustöitä ja konsertteja merkittäviltä esiintyjiltä. Ugrin Jyrähdyksen loppujuhlien pääesiiintyjä on Pauli Hanhiniemi ja bretagnelais-suomalainen EV-kokoonpano (Nantes'sta), joka esittää paitsi omaa, bretagnelais-suomalaista musiikkiaan, niin myös Hanhiniemen soolotuotantoa ja kolme Pauli Hanhiniemen kalevalamittaan sanoittamaa kappaletta. Karjalasta koitokseen saadaan mukaan Suomessakin suositut Santtu Karhu, folkyhtye Myllärit ja petroskoilainen Istoki -lauluyhtye. Viidentoista opiskelijatytön muodostama Istoki -yhtye. Komeaäänisten, kauniiden laulajatyttöjen Istoki on monipuolisuudessaan hämmentävä musiikillinen kokemus, joille tarjoavat suomalaisen vastineen tapahtumaan tilaustyön tehnyt Ihtiriekko. Hedningarna-yhtyettä esikuvanaan pitävä Ihtiriekko on lunastamassa lupauksiaan suomalaisen uuden kansanmusiikin kärjessä. Virosta koitokseen saadaan mukaan maan parhaita runoilijoita ja etno-futuristeja (vrt. 2000-luvun karelianismi), kuten nuoret (ja hurjat!) Olavi Ruitlane, Veiko Märke ja Aapo Ilves, sekä jo tunnustetut mestarit Kauksi Ülle ja Sven Kivisildnik. Ensimmäistä kertaa olemme saaneet myös kilpailijan Englannista. Kisoissa näemme, kuinka trubaduuri luutun soittaja ja tarinan kertoja Nick Hennessey suoriutuu ugrilaisten säkeiden tulkinnasta.

Lehdistökuvia saa sähköisesti Kulttuurikaupunkisäätiöltä

Tiedustelut: Petri Niikko, Vienan Karjalan Ystävät ry,Ugrin Jyrähdyksen tuottaja
puh: 050-4441389, www.vienankarjala.net petri.niikko@saunalahti.fi
Yhteistyössä Espoon kaupungin Kulttuuritoimen keskus.
Tapahtuma on Kulttuurivuoden ohjelmistoa.
Rahoitusta hankkeelle on saatu myös Alfred Kordelinin säätiöltä, WSOY:n kirjallisuussäätiöltä ja Kalevala Korun kulttuurisäätiöltä

Helsingin kulttuurikaupunkivuoteen kuuluva Uralkult-tapahtuma esittelee
sukukansojemme nykyisyyttä ja menneisyyttä. Kulttuurien moninaisuus valottuu
nykytaiteen ja -teatterin, itkuvirsien, rockin ja perinteisten pukujen,
käsitöiden ja arkkitehtuurin välittämänä. Tapahtuma keskittyy joulukuun
puoliväliin, joskin ugrikansojen nykytaidetta esittelevä, mittava
Gallen-Kallelan museon näyttely Ugriculture avattiin jo kesäkuussa. Ugrikansojen
elämää valaisevat teatterifestivaali Karhunkaato, suomalais-ugrilaisten kansojen
III maailmankongressi, runonlaulutapahtuma Ugrin jyrähdys sekä
kielisukulaistemme marien elämästä ennen ja nyt kertova näyttely Volgan mutka.

Vuodesta 1995 järjestetyillä kalevalaisen runonlaulun maailmanmestaruuskilpailuilla on ollut suuri merkitys uuden runonlaulun nousulle. Kilpailun idea oli tuoda yhteen parhaat alan harrastajat niin musiikin, teatterin kuin runouden piiristä. Jatkuvasti suosiotaan kasvattanut tapahtuma pohjaakin reseptinsä amatöörien ja ammattilaisten yhteiskemiaan: kansanmusiikin opiskelijoiden esityksissä saadaan nauttia alan uusista musiikillisista tuulista ja ammattimaisesta laadusta, kun taas amatöörit tuovat kilpailuihin oman jäljittelemättömän aitoutensa - ja mikä merkillepantavaa - parhaat uudet kalevalaiset tekstit. Ensimmäisten kisojen kohokohtia oli jyväskyläläisen Urpo Nuorvan Talvisodan kronikka, joka on kiistatta parhaimpia vuosisatamme jälkipuoliskon kalevalaisia runoja. Vielä suurempaan menestykseen on yltänyt vuonna 1997 maailmanmestariksi kruunatun Senja Mäkisen Peili-runo. Vanhuutta ylittämättömällä lempeydellä ja itseironialla kuvaavasta runosta on noussut kansan suursuosikki, joka saa varsinkin Senjan itsensä esittämänä aina yhtä innostuneen vastaanoton.

Blues-tietäjä Santtu Karhu (kesk.) yhtyeineen

Etusivulle