Helmi Rekina Suomeen!

Ei ole liioteltua sanoa Jyksyjärvellä asustavaa Helmi Rekinaa yhdeksi parhaista elossa olevista karjalaisista perinteentaitajista.
Luusalmessa vuonna 1928 syntynyt ja metsätöillä eläkevuotensa ansainnut pirteä Helmi on tullut tutuksi Jyskyjärven Tuomi-kuoron laulajana. Yhä enemmän hän on saanut huomiota myös ainutlaatuisista karjalaisista joiuista ja kalevalaisista häälauluista, jotka hän on oppinut pitkän elämänsä varrella. Lapsena oppimansa joiku on viimeinen nykypäivään siirtynyt karjalaisnen joiku. MeNaiset -yhtyeen Maari Kallberg on yksi hänen luona oppia hakenut nykykansanmusiikin taitaja.

Helmi on samalla kertaa perinteen kerääjä, vaalija ja esittäjä. Ennen sotia uittotöissä ollessaan hän raapusti kuulemansa kansanlaulut paperille myöhemmin laulettavaksi. Moni tuttu ja tuntematon balladi ja kansanlaulu on jatkanut elämäänsä Helmi repertuaarissa. Myös uudemmat karjalaiset laulut taipuvat Helmin käsittelyssä aidoin, vienalaisin vivahtein. Veikko Pällisen laulut ovat tulleet Tuomi-kuoron ohjelmistoon Helmin opettamina. Kun tapasin ystäväni huhtikuussa Jyskyjärven matkallani sain kokea taas yhden yllätyksen kymmenen vuoden mittaisella ystävyydellämme. Helmi esitti itkun. Sanoja hän ei muistanut, mutta melodia ja esitystapa olivat vaikuttavat. Tätä kirjoitettaessa asia on korjaantunut. Pyysin Sandra Stepanovaa lähettämään vanhalle ystävällensä materiaalia, jota hän voisi esittää Helsingissä. Sandra ja Helmi pitivät yhteistä kortteeria ennen sotia, ja näiltä ajoilta Helmi muisti Sandran työn itkujen tallentajana! Sandrahan palkittiin ansaitusti talvella 2006 Suomen Kirjallisuuden Seuran toimesta. Petroskoissa asuva Sandra Stepanova on liioittelematta nykyajan merkittävin ja monipuolisin vanhan karjalaisen perinteen tallentaja. Perinteen, joka on nyt jo pääosin kadonnut karjalaiskylistä

Perjantaina 26.5. Helmi vierailee opettajana Sibelius Akatemian Kansanmusiikkiosastolla.

Lauantaina ja sunnuntaina Helmi Rekina esiintyy MAAILMA KYLÄSSÄ -FESTIVAALEILLA Karjalaisessa teltassa myöhemmin ilmoitettavina ajankohtina.
Teltassa näytetään myös multimediaesityksiä Vienan Karjalasta.

Alkuviikosta hän voisi piipahtaa jollakin koululla tai muussa tilaisuudessa!

Petri Niikko 050-4441389 niikko at vienankarjala.net
Kuvat Petri Niikko, paitsi mitalikuva Tiina Sojakka.

Etusivulle