Kalevala MM-99 Juhlakilpailut 23.10.1999

Tulokset

-Karjahtaako Santtu Karhu Karjalasta edellisten vuosien maailmanmestarit suohon, vai ryöstävätkö Ruotsin runomummut Eila och Anders Runorummun viikingeille, kuten ovat luvanneet, ja vieläpä Shamaani Veltto Virtasen nenän edestä!?

Viidennet runonlaulun maailmanmestaruuskilpailut kokoavat vuosituhannen lopun parhaat runonlaulajat lokakuun 23:ntena klo 15.00-19.00 Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisaliin, Kilpailuista on tulossa myös uuden lasten ja nuorten kalevalaisen runouden voimannäyttö sekä 28.9 julkaistun Runorummun tulikoe: uudet digitaaliajan kansanrunot kilpailevat nyt perinteisten runojen rinnalla. Runorummusta kuullaan mm. Ihtiriekko -yhtyeen versio huumeiden vastaisesta runosta "Tanssin tajun kankahalle", Eila Hartikaisen esitys "Mietteissänsä vanhat lehmät" sekä maailmanmestari Senja Mäkisen Peili-runo. Loppukilpailuissa kuullaan 28 esitystä ja parhaitten nuorisorunojen kavalkadi.

Viidensissä kalevalaisen runonlaulun mestaruuskilpailuissa valitaan Vuosituhannen Runomestari ja Vuosituhannen Shamaani. Lokakuun 23:ntena Espoon Kulttuurikeskuksessa pidettävissä loppukilpailuissa pääsarjojen voittajat valitaan yleisöäänestyksellä. Klo 15.00 Tapiolan Louhisalissa onkin luvassa kaikkien aikojen runonlaulutapahtuma.

Juhlakilpailuun on haastettu kaikki edellisten kisojen Suomen ja maailmanmestarit, Vuoden Shamaanit, sekä kilpalaulajat heille. Mukaan onkin saatu kaikki Suomen ja maailmanmestarit, sekä mm. Vuoden 1997 Shamaanit V.P.Pisto ja Veltto Virtanen, Kullervon Kosto ja Urpo Nuorva Talvisodan Kronikallaan. Ruotsista koitokseen saapuvat ratkiriemukkaat Eila och Anders, runomummut från Svenska Karelen ja Karjalasta saamme vihdoin Santtu Karhun puolustamaan Kalevalan synnyinseutujen mainetta. Kisat ovat myös lasten ja nuorten uuden kalevalaisen runouden voimannäyttö usean esityksen voimin (mm. Hännänhuiput ja Lattialuukut), sekä uunituoreen Runorummun tulikoe. Tapahtumassa kuullaan kymmenen Runorummun tekstiin sävellettyä teosta perinteisten kansanrunojen rinnalla. Tarkempi kisojen ohjelma julkaistaan 18.10.1999 mm. internetissä.

Kilpailuissa esitetään Koululaisen lasten kalevalaisten runojen kilpailun parhaimmisto, ja kuullaan kavalkadina nuorten 17-25 vuotiaiden nykyväinöjen revityksiä.

Tiedustelut: Petri Niikko 09-41141045, pniikko@nettilinja.fi

Vuonna 1995 järjestettiin Espoossa ensimmäiset runonlaulun Suomen mestaruuskilpailut, jotka jo kahtena vuonna on pidetty maailmanmestaruustasolla. Tähänastisia mestareita ovat olleet Eila Hartikainen, Taito Hoffren, Senja Mäkinen ja Jaana Tikkala. Vuoden Shaamaaneiksi on valittu Pertti Veltto Virtanen, Kuuakka-duo, V.P.Pisto ja viime vuonna Yamar Thiam Senegalista. (Kuvia ja tietoa edellisistä kisoista) Kilpailut ovat olleet lähtölaukaus parhaan 1900-luvun lopun kalevalaisen runouden keruutyölle. Ne ovat täyttäneet yli odotusten myös tavoitteensa nostaa ikivanha kalevalamitta kansamme huulille yhä väkevänä, luovana ilmaisuvälineenä.

Kilpailut tulevat olemaan yksi Kalevalan juhlavuoden huipentumia syksyllä 1999, vaikka juhlimmekin oikeastaan viidettä runokilpailuamme. Yhtä hyvin voisimme juhlia 5 tai 10 tuhatta vuotta vanhaa kansanrunouttamme, joka on antanut pohjan vahvalle, omaperäiselle identiteetillemme.

Erityispainoa Kalevala MM-99 kilpailuissa annetaan lasten ja nuorten runoudelle!

Kalevalan juhlavuoden kunniaksi Koululainen-lehden runokilpailu keräsi toukokuun loppuun asti koululaisten kalevalaisia runoja. Kilpailun voittajarunot esitetään lokakuun Kalevala MM-tapahtumassa. Lisäksi Vienan Karjalan Ystävät ry. julisti tekstikilpailun 15-25 vuotiaille nykyväinöille. Kilpailuissa on sarja myös lasten ja nuorten esityksille. Lasten sarjan voitti viime vuonna 7-vuotias Anni Mattila Neidon Lunastus-runolla. Runoja Koululaiseen tuli 77 kappaletta, joista yli puolet oli tehty kohtuullisella kalevalamitalla!

Kilpailussa on Kaksi sarjaa: 7-10 vuotiaat ja yli 10 vuotiaat Kummassakin sarjassa palkitaan kolme parasta.

Nuorten runokilpailuun runot lähetetään muiden kilpailutöiden tavoin 23.9. Yhdistykselle. Runojen aihe ja pituus ovat vapaat. Runojen tulee olla 15-25 vuotiaden tekemiä. Runot saa myös itse esittää kilpailussa.
Sarjan pääpalkintona on noin tuhannen markan arvoinen APS-kamera.

Lisää sääntöjä ja tarkennuksia:

Kilpailut järjestää espoolainen Vienan Karjalan Ystävät ry ja Espoon kaupungin Kulttuuritoimen keskus. Kilpailun järjestäjillä on oikeus kilpailuesitysten taltioimiseen ja esittämiseen radio- ja TV-ohjelmissa. Mahdollisiin levytyksiin teosten käytöstä sovitaan erikseen. Maailmanmestaruuskilpailuihin saa myös osallistua muiden maiden kansalaisia. Kilpailuesitusten ehtoina on kuitenkin kalevalamitta, eli nelipolvinen trokee. Kilpailun tuomaristo kiinnittää arvostelussaan huomiota paitsi runojen sisältöön ja mitallisuuteen, niin myös teosten esityksellisiin ansioihin. Lauletuissa ja soitetuissa esityksissä musiikilliset ansiot ovat keskeisiä arvosteluun vaikuttavia tekijöitä. Pelkkä ammattimaisuus ei kilpailua kuitenkaan ratkaise, sillä esitysten aitous ja yleisöä koskettava tunnelataus ratkaisevat varsinkin Kalevala MM-99 kilpailuissa, joissa pääpalkitut valitsee yleisö. Tuomaristo valitsee sarjojen voittajat sekä nimeää oman suosikkinsa Vuosituhannen runotietäjäksi.

Tästä näet kalevalamitan säännöt helppotajuisesti
Tästä saat hiukan vaativampaa opastusta
Mitä on kalevalamitta?
Runorumpu-2000-luvun Kanteletar

Lisätietoja antaa puheenjohtaja Petri Niikko puh: 0504441389 

Etusivulle