Kalevala MM-2004 kilpailun tulokset

Kalevala MM-2004 loppukilpailut pidettiin Tallinnassa Mustapaede -majassa Vanhassa kaupungissa.
Kilpailun ja päätäpahtuman Jolly Folkin suojelijoina toimivat Suomen ja Viron presidenttien puolisot tohtori Ingrid Rüütel ja tohtori Pentti Arajärvi. Loppukilpailut tarjosivat monipuolisen katselmuksen runonlaulun nykytilaan Suomessa, Virossa ja Karjalassa. Kilpailun tuomaristona toimi yleisö. Äänestyslippujen laskun jälkeen kilpailun kärki saatiin selville, ja voitto jouduttiin arpomaan kahden yhtä paljon ääniä saaneen kilpailijan kesken. Historia toisti itseään, sillä kaksi vuotta sitten toiseksi tuli sama yhtye kuin nyt 11.9.2004 pidetyissä loppukilpailuissa!

Nuoriso näytti voimansa! Vaikka äänestäjäkunta oli iältänsä lähellä keski-ikää äänivyöry kohdentui kilpailun nuorimmille ryhmille. Oppositio- ja Ketsurat valloittivat yleisön nuoruuden innolla ja taidoilla. Käytäväkommenteissa kuuli mainittavan sanoja "Suomen parhaat". Myös muut kärkipään taiteilijat saivat yleisöltä hurraa-huutoja. Kiitos teille, kilpailijat ja yleisö unohtumattomasta tapahtumasta, joka vei taas runonlaulun perinnettä eteenpäin 2000-luvulle! Valokuvat Jorma Airola ja Tiina Sojakka.

TULOKSET KALEVALA MM-2004:

1. palkinto:  Runon maailmanmestaruus 2004 ja Vienan Karjalan matka: Ketsurat yhtye, Suomi

2. palkinto (jaettu maailmanmestaruus) Räp -yhtye Oppositio, Suomi

3. palkinto Leo Sevets, Karjala (Petroskoi/ Myllärit -yhtyeen keulahahmo)

Kunniamaininnat äänimäärien pohjalta: Aapo Ilves, Viro ja Vaakalintu (Lea Kömi ja Eero Peltonen)

                  
Yleisöä oli tupa täysi. Pentti Aravirta puhui veljeskansojen ystävyydestä ja perinteiden merkityksestä uudella EU:n aikakaudella.

   
Ketsurat -yhtye loisti myös improvisaatiossa.

  
Leo Sevets, puhutteleva runonlaulaja, jonka rock-henkisyys nousee kansanperinteen voimasta. Sähkökannel särisee ja vahva ääni kantaa. Hytkyt -yhtye on merkittävä
uuden runonlaulun kokoonpano, josta tullaan kuulemaan jatkossa. Yhteyttä johtaa Veera Voima, joka ei tällä kertaa itse päässyt tapahtumaan mukaan. 

     
Miikul Pahomov vakuutti lyydiläisellä sydämellään ja vahvoilla runoillaan karjalaisuuden hädästä. Esitysten puhuttelevuutta täydensi Viola Pekkasen karjalainen itkuvirsi. Ravintolayleisö hiljeni kunnioittamaan ainutlaatuista esitystä. Viola on ehdottomasti yksi parhaita itkuvirsiperinteen taitajia. Oikealla voittaja-yhtye Katsurat

         
Opposotio ja ja Vaakalintu edustivat täysin erilaisia suuntauksia nykyrunonlaulussa. Silti heitä on mukava kuulla samassa salissa ja ja samassa tilaisuudessa. Aitous, rohkeus ja asiaan syventyminen. Tätä on runonlaulun, runon ja laulun kiehtova liitto. Iloa kielestä ja sävelistä. Räp ja shamanismi pulppuavat samasta suonesta.

      
Oppositio -ryhmä sai uusia ystäviä myös kilpailun ulkopuolisissa esityksissään. Tilatkaapa heidät keikalle! 

                           

Kolmanneksi sijoittunut Leo Sevets Karjalasta osaa ottaa yleisön myös ilman yhtyettänsä Mylläreitä myös laivan pubissa ja akustisessa improvisaatiosalissa. Neljänneksi eniten ääniä saanut Aapo Ilves perui kaksi keikkaansa päästäkseen kilpailuun mukaan! Ja olisihan Mylläreilläkin ollut lauantaina keikka Pietarissa. Runonlaulu koettiin tärkeämmäksi.

Tulossa lisää kuvia kaikista kilpailijoista!

Takaisin etusivulle