LEHDISTÖLLE                                                                                  

Suomi, Viro ja Karjala kohtaavat 11.9. klo 19.00 Mustapäed-majalla
Kalevala MM-2004 loppukilpailu Tallinnassa

Aidot-finaali on osa Kansantaiteen silta - tapahtumaa
ja ensimmäistä Jolly Folk –risteilyä Helsingistä Tallinnaan

Kahdeksannet runon MM-kisat ovat runomittojen kilpalaulanta, jossa mittaa toisistaan ottavat niin perinteisen kalevalarunon mestarit kuin räpin ja riimirunon taitajat. Loppukilpailussa ovat mukana Virosta Olavi Ruitlane ja Aapo Ilves (Viron 2004 euroviisun sanoittaja), Karjalasta Miikul Pahomov ja Leo Sevets (Myllärit)-yhtyeestä) ja Suomesta Lea Kömi ja Eero Peltonen sekä Hytkyt - ja Ketsura -yhtyeet.sekä edellisissä vuonna 2002  järjestetyissä MM-kisoissa toiseksi sijoittunut räp-yhtye Oppositio. 


Tänä vuonna tulee kuluneeksi 160 vuotta Elias Lönnrotin viimeisestä ja samalla ainoasta runonkeruumatkasta  Viroon. Hän tapasi Vörussa kollegansa, piirilääkäri Friedrich Reinhold Kreutzwaldin.Tuolloin Lönnrotin sanotaan perustaneen kulttuurisuhteet Viron kanssa; hän "pani Soome sillale nurgakivi". Kesti kuitenkin vielä viitisentoista vuotta  ennenkuin virolaisten oma kansalliseepos Kalevipoeg näki päivänvalon.

Suomen kielen ja  Mikael Agricolan päivän alla  suomalainen kansantaiteen valtuuskunta  allekirjoitti Tallinnassa sopimukset 11-12.9. pidettävästä Jolly Folk-tapahtumasta. Runokisan lisäksi ohjelmaa tarjoavat Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistys, Seurasaaren kansantanssitoimikunta sekä yli 30 muuta ryhmää, jotka  tulevat esiintymään lauantaina Tallinnan keskustassa.
Suomen Silta - Soome Silta – ajatus veljeskansojen välille on lämmitetty uudestaan Jolly Folk –tapahtuman ja risteilyn puitteissa. Laaja tapahtuma alkaa 11.9. klo 12.30 Viking Rosellan lähtiessä Helsingistä Katajannokan terminaalista

Tapahtuman suojelijoina toimivat Tapahtuman suojelijana toimivat Suomen ja Viron presidenttien puolisot tohtori Ingrid Rüütel ja tohtori Pentti Arajärvi. Lisää infoa kotisivuilta www.jollyfolk.net ja www.vienankarjala.net 
niikko@vienankarjala.net

Lisätietoja antavat
Kalevala MM-2004 tuottaja Petri Niikko 050-4441389
Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistys ry, 050-0850788/ puheenjohtaja Anja Hinkkanen
Jolly Folk –yhdistys, 044 5028668/ puheenjohtaja Jussi Tarkkanen

 
Kalevala MM-2002 kisojen tapaan kilpailu on avoin kaikille runomitoille. Kyseessä on siis myös runomittojen kilpalaulanta (Kale vs. Pena vs. räp), joka vuonna 2002 päättyi yleisöäänestyksessä Kalevalamitan niukkaan voittoon ennen räppiä. Työryhmiin saa kuulua 1-4 henkilöä ja esityksiä voi värittää elävällä musiikilla. Esikarsinnan perusteella laivalla ja Tallinnassa pidettäviin loppukilpailuun valitaan 7-10 esiintyjä/työryhmää. Mukaan saa osallistua minkä tahansa maan kansalaisia, mutta esityskielen pitää olla itämeren suomalainen. 

Loppukilpailussa Tallinnassa tuomaristona toimii suomalais-virolainen asiantuntijaraati. Yleisöllä on myös mahdollisuus äänestää suosikkinsa.
Loppukilpailussa kilpailijat esittävät valmiin esityksen/ esitykset ja runoimprovisaation. Arvostelussa ratkaisevat paitsi esitystaidot myös kyky runojen improvisointiin.
Esitykset voivat olla lausuttuja ja laulettuja ja niitä voidaan säestää soittimilla.

Esikarsinta suoritetaan äänikasettien tai cd-levyjen perusteella. Tekstit ja karsintaesitykset saavat olla 1-6 minuutin mittaisia/ kpl
Kilpailutöiden pitää olla perillä 20.8.2004 mennessä osoitteessa:

Petri Niikko, Neilikkatie 5C45, 01300 Vantaa

Lisätietoa:
niikko@vienankarjala.net ja
www.vienankarjala.net
Puhelin 050-4441389

Etusivulle