Vuonna 2002 tuli kuluneeksi 40 vuotta Helismaan ja Saarikosken kohtaamisesta
Lue Suosikki-lehden juttu haastekilpailusta vuodelta 1962

Lehdistötiedote 8.10..2002

 

    

Rwnon MM-2002

Repe vs. Pena vs. Rap!

Runomittojen kilpalaulussa 20.10.2002 

Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa
Pääpalkinto 990 euroa.

Suomessa järjestetään uusi haastava runokilpailu

kuutena vuonna pidetyn Kalevala MM-tapahtuman pohjalle.

Kilpailussa etsitään uuden vuosituhannen häpeämättömiä

runokuninkaallisia, jotka uskovat säkeitten voimaan
lööppi- ja mediakulttuurin aikakaudella.

Mukaan haastetaan kaikki itämerensuomalaiset runoilijat,

kuten myös copywriterit,  räppärit ja trubaduurit!
Runomitta on vapaa haikusta jälkijäristyksiin ja vapaisiin riimirunoihin.
Esitystä saa maustaa musiikilla ja multimedialla.

Perinteinen ja vapaamitta ja kaikki esitystavat ovat haastettu!
Tapahtumassa risteytyy poetry slamming ja muinainen kilpalaulu.

 

Tiedustelut 041-4441389 tuottaja Niikko
 

Kilpailu on uudenlainen runouden kohtaamispaikka ja todellinen haaste sananiekoille: valmiin tekstin ohella myös improvisaatiokyky ja esitystaidot vaikuttavat sijoitukseen. Loppukilpailuun valitut runoilijat esittävät esikarsintatekstin lisäksi annetusta aiheesta puolessa tunnissa sepittämänsä tekstin. MM-kisoissa tullaan punnitsemaan siis aidon kilpalaulannan tapaan taidot myös ikivanhassa tavassa luoda runoa ex tempore - yleisön paineen alla. Tapahtumassa otetaan selville paitsi runoilijoista, myös leikkimielisesti runomitoista vahvin. Runomittojen paremmuus ratkaistaan yleisöäänestyksellä. Tapahtumassa mukana suomalaisen nykyrunouden mestarit Ilpo Tiihonen ja Kai Nieminen, jotka kuuluvat myös kisojen tuomaristoon. Kolmas tuomariston jäsen on kirjailija Erkki Kiviniemi. Pääpalkinto 990 euroa. Töiden jättö 16.9. mennessä.

            -Nykyrunoilijat kirjoittavat, kuten runoilijat kautta aikojen kaikkialla ovat kirjoittaneet, myös vanhojen mittojen ja riimien mukaan -- runouteen kuuluu ilo kielen hallitsemisesta, rytmeillä ja soinnuilla leikittely. Runoilijalle runo on niin vakava asia, että jos siitä suljetaan pois leikki ja hauskuus, se näivettyy ja kuolee. Mutta ennen kaikkea runo on vakava asia: se on runoilijan ja lukijan vuoropuhelua. Silloin kun mitta ja riimi edistävät tuota vuoropuhelua on taitamattomuutta olla käyttämättä niitä -- silloin, kun ne haittaavat, on taitamattomuutta käyttää niitä. Runous on niin yksinkertainen asia, että jos kaikki olisivat yhtä yksinkertaisia kuin runoilijat ja runojen lukijat,

maailma olisi paratiisi eikä runoutta tarvittaisi.

Kai Nieminen 6.5.2002

 

Säännöt

 

Kilpailuun haastetaan kaikki kielivirtuoosit. Esityksiä saa värittää laululla, multimedialla tai soitolla. Osallistua voi myös työryhmänä, johon saa kuulua 2 henkeä. Tervetulleita ovat myös mm. virolaiset ja karjalaiset runoilijat, sekä esimerkiksi mainostoimistojen copywriterit tai räppärit. Esikarsintaan ilmoittaudutaan teksteillä ja kasetilla. Aiheiltaan vapaavalintaisten esitysten enimmäispituus saa olla 6 minuuttia. Kilpailutöiden viimeinen jättöpäivä on 10.9. 2002 ja loppukilpailut pidetään 20.10. sunnuntaina Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Osoite, johon työt lähetetään:

Petri Niikko, Hevostilantie 1E35, 02920 Espoo. Tiedustelut: tuottaja Petri Niikko 041-4441389/

www.vienankarjala.net tai petri.niikko@nic.fi  

 

Runon maailmamestariksi valitaan teksteiltään ja esityksiltään vahvin runoilija tai työtyhmä. Lausuntaesitykset ovat samanarvoisia laulun rinnalla. Pääpaino arvostelussa on tekstien tasolla ja puhuttelevuudella. Erityispalkintoja saavat myös muiden muassa kilpailun hauskin ja koskettavin esitys sekä kunkin runomitan parhaat.  Pääpalkinto on 990 euroa. Muut palkinnot varmistuvat syksyllä.

 

Kilpailuun toivotaan jo ensimmäisenä vuotenaan alueellisia esikarsintoja, joiden voittajille VKY maksaa matkarahat ja päivärahan tapahtumaan. Kilpailuun etsitään todellisia huippukykyjä eri puolilta Suomea.

 

Kilpailuun järjestävät:

Vienan Karjalan Ystävät ry, Espoon kaupungin Kulttuuritoimi. Mukana myös Kulttuurilehti Kirjo

Kalevala MM-kisojen historiaa sivuilla www.vienankarjala.net

 

Kilpailun tuottaja Petri Niikko, Vienan Karjalan Ystävät ry

041-4441389 petri.niikko@nic.fi  Hevostilantie 1E35, 02920 Espoo

 

 

- Oli aika jolloin modernin vapaamittaisen runon piti taistella itselleen olemassaolon oikeus -- traditionalistien ja modernistien kamppailussa esitettiin puolin ja toisin kärjekkäitäkin arvioita vastustajan kyvyistä ja runoilijanlahjoista, mutta en usko paatuneimmankaan modernistin halveksineen mitallista runoutta sinänsä, saati taitavaa riiminkäyttöä. Oli vain tehtävä selväksi myös yleisölle, että runous on laaja ja avara taidelaji, kyllin avara sisältämään uusiakin muotoja. Viimeksi kuluneiden vuosikymmenien mittaan tähän on jo totuttu, myös kaikkein populaareimman runouden saralla. Tiukkaan mittaan ja riimillisyyteen sidottu iskelmälyriikka on osoittautunut elinvoimaiseksi, mutta sen rinnalle on hyväksytty modernismin ihanteiden mukainen vapaamittainen ja -rytminen laulurunous. Enää ei ole tarvis ylläpitää suljettuja rajoja eri tyylisuuntien välillä. Nykyrunoilijat kirjoittavat, kuten runoilijat kautta aikojen kaikkialla ovat kirjoittaneet, myös vanhojen mittojen ja riimien mukaan -- runouteen kuuluu ilo kielen hallitsemisesta, rytmeillä ja soinnuilla leikittely. Runoilijalle runo on niin vakava asia, että jos siitä suljetaan pois leikki ja hauskuus, se näivettyy ja kuolee. Mutta ennen kaikkea runo on vakava asia: se on runoilijan ja lukijan vuoropuhelua. Silloin kun mitta ja riimi edistävät tuota vuoropuhelua on taitamattomuutta olla käyttämättä niitä -- silloin, kun ne haittaavat, on taitamattomuutta käyttää niitä. Runous on niin yksinkertainen asia, että jos kaikki olisivat yhtä yksinkertaisia kuin runoilijat ja runojen lukijat, maailma olisi paratiisi eikä runoutta tarvittaisi.

Kai Nieminen

 



Maailmat kohtasivat kun Reino Helismaa ja Pentti Saarikoski ottivat toisistaan mittaa vuonna 1962.

 

Etusivulle