Uusi matkustajakortti käyttöön Venäjällä 2003
Vienassa vain Kostamuksen ja Kalevalan leimat kelpaavat!
Liitteenä uunituoreita rajanylitysloitsuja! 
Huomio! Tilanne hieman muuttunut vuonna 2010!

Jo puolisen vuotta käytössä ollut Venäjällä pakollinen matkustajakortti on aiheuttanut hämmennystä matkustajissa. Yli kaksi yötä perillä olevan tulee täyttää rajalta saatava lipuke, johon pitää saada hankittua leima joko hotellista tai paikallisviranomaisilta.  Luimme talvella lehdestä, että kokonainen bussilasti turisteja oli komennettu jonoon leiman puuttuessa. Turistiparat eivät päätyneet kiväärin piippujen eteen, mutta kuitenkin ikävään tilanteeseen: sakkoa kerättiin tullille 500 ruplaa henkilöltä. Siis leima kannattaa olla! Sen saa vaivatta hotellista, jossa yöpyy, ja jos majoittuu perheissä, ja on perillä yli 3 päivää, pitää käydä Kalevalassa leiman haussa. 

Vienan Karjalassa leiman saa helpoiten yöpymällä yhden yön Kostamuksen Fregatti motelli/lomakylässä, Kalevalassa uudessa Welt -hotellissa (ajettaessa Kemin tietä vasemmalla ennen keskustaa tai Sampo hotellissa keskustassa.  Kalevalan viisumitoimistossa (Passportnyj stol) edellytetään, että paperityön kannalta passit tuotaisiin työn alle ennen puolta päivää klo 9-12. Valmiit paperit saa hätätapauksessa ennen puolta päivää, mutta yleensä dokumentit jaetaan klo 15.00 jälkeen. Leima edellyttää paikallista puoltoa (hodotainstvo), kirjallista allekirjoitusta joko yksityishenkilöltä tai yhteistyökumppaniyritykseltä. Kysymällä löydätte tien miliisilaitokselle (Poikkikatu Ulitsa Sovetskajalta/ Jyskyjärven tieltä Kooperative -kaupan kohdalta tien loppuun = uusi miliisirakennus), mutta myös Pääristeyksen lähellä sijaitsevasta sinisestä Sampo-hotellista osataan neuvoa sinne. Kadulta saa yleensä suomenkielistä opastusta. Rekisteröinti maksaa 20 ruplaa/ viisumi. Maksu suoritetaan annetulla laskulla Sberbank:iin, joka on aivan keskustassa. Jonoja ei käydessäni pankissa ollut. Kokonaisuudessaan palvelu oli ystävällistä ja neuvovaa Kostamuksen passitoimistoa lukuun ottamatta. Virkailijat valittivat jo tullissa ylimääräistä vaivannäköä. Olimme kuulleet Kajaanissa, että edellisestä ryhmästä käännytettiin peräti 3 matkalaista takaisin Suomeen viisumipuutteiden takia, joten kaiken varalta panin matkalaiset loitsimaan ryhmällemme menestystä tullissa 26.6.2003

Ohessa kaikille rajanylittäjille avuksi matkalaistemme hätäpäissään laatimia loitsuja:

Koppalakki Vennään veikko,
Virkavalta Vienanportin,
katso passit kaunosilmin,
paperimme parhain puolin.
Kiitokseksi suukon suikkaan
- muutoin sorrun VOTKAHUIKKAAN!

(Nim. Sirkku Sievonen)

Päästä meidät pälkähästä
koppalakkinen kopea,
yli rajan raijaamahan
kohti Kalevan kyliä,
Väinämöisempä vesiä,
Karjalan mummojen majoihin,
kuvaamaan kyliä Vienan!

(Tuntematon matkustaja)

Täältä tulee urhoolliset,
uteliaimmat eläjät.
Avaa karhu nyt kitasi,
levähytä leukapieles!

Me ujuisimme mahaasi,
sisuksiisi saapuisimme,
tuliaiset mukanamme,
mielet, kielet kihelmöiden. 

-Tuntematon matkamies

Tule tuima tullimiesi,
pistä paperit pinoihin,
anna automme ajella,
päästä ryhmämme perille!!!

Tuntematon

Mainittakoon, että kortti otettiin käyttöön Moskovan terrori-iskun jälkeen, ja sillä haluttiin lisätä maassa matkustavien kontrollia. 


Kortti on nopeampi täyttää kuin perinteinen tulliselvityskaavake. Tekstit ovat Venäjäksi ja englanniksi.
Nykyään tavaroista kertovaa tulliselvityskaavaketta ei tarvitse täyttää muuta kuin kuljettajan.

Takaisin Vienan Karjalan Ystävät ry:n etusivulle