Uhtuan suuressa karjalaiskylässä 26.-29.11.2002
Views from the  Northern Russian Karelia. Winter part 3. Large Village Kalevala.

Jyskyjärvellä ja Paanajärvellä käytyämme suuntasimme Peugeot 505:n nokan Kuittijärven pohjoisrannalle, jossa sijaitsee 6000 asukkaan Kalevala, entinen Uhtua. Kylä on vilkas pieni kaupunki, mutta siellä voi kokea samaa vieraanvaraisuutta, rauhaa ja karjalaista henkeä kuin pienissä kylissä. Osa asukkaista on kotoisin jo historiaan siirtyneistä, lakkautetuista kylistä kuten Akonlahdesta, Jyvöälahdesta ja Latvajärvestä. Asukkaat vaikuttavat yleisesti ottaen hyvinvoivilta - matkailun myötä monissa kodeissa kököttää mikroaaltouuni ja kahvinkeitin perinteisten vempainten rinnalla. Jutellessa paljastuu kuitenkin ikävämpiä asioita. Monet ovat joutuneet metsätöistä kilometritehtaalle, ja osalle töissä käyvistä ei ole maksettu palkkoja. Ihmetellään minne rahat menevät: suomalaiset maksavat puusta heti käteisellä. Lapsiperheille tilanne on tukala - vaikka kaikkeen on totuttu kiristellään hampaita. Edellistä kunnanjohtajaa Skripkiniä piti moni "roistona". Tämä liberaalidemokraatti ehti myydä paikallisia firmoja muualle. Kuvaava esimerkki Jyskyjärveltä: paikallinen Aputalous (n. 30 lehmää, ent. Kolhoosi) ei ole maksanut palkkoja. Kukaan työntekijä ei tiedä, kuka talon omistaa. Joku Moskovassa, sanotaan. Uhtuallakaan ei oltu saatu palkkoja neljään kuukauteen. Mielestäni se on törkeää ihmisten hyväksi käyttöä: kuuliaisena nämä puurtajat menevät joka aamu töihin. Toivottavasti palkkoja maksetaan ennen vuoden vaihteen suurta "joulu-" eli Uuden vuoden juhlaa. Ded Moroz eli Joulupukki lähtee liikkeelle rakettien alkaessa paukkua. Ja kyllähän Venäjällä osataan juhlia vaikka vyöt kireällä. Yleisesti ottaen kulunut vuosi on ollut itänaapurissa nousun aikaa.

Hyvääkin kuuluu. Suomalaisten alkuun panema Kielipesä - projekti on tuottanut kaksi uudenlaista päiväkotia Kalevalaan. Suomen saamelaisalueilta lähtenyt kokeilu voisi olla karjalan kielen pelastus jos se leviäisi laajemmalle: Päiväkodeissa opettajat puhuvat lapsille vain karjalaa. Lapset opettelevat karjalaisia lauluja ja runoja. Kahta perhettä läheltä seuranneena voin sanoa, että Kipa on otettu innolla vastaan. Koko suku on innostunut puhumaan silmäterilleen äidinkielellä. Lapset myös oppivat ainakin ymmärtämään karjalaa. Pelkona on, että työ valuu hukkaan, jos koulujen karjalan kielen tunteja ei samalla lisätä. Halua on! Artikkeli jatkuu.... Marraskuu osa 1 osa 2 More links on the frontpage
Kaikki kuvat/ Photographs ©Petri Niikko 2002

              
Hyinen Kuittijärvi houkutteli pilkkijöitä. Left: fisherman on the Lake.  Talvella Keski-Kuitti aukeaa Likopäässä valkeaan horisonttiin

                                
        Uhtua on saanut komean ortodoksi kirkon suomalaisten tuella. Kirkon piirtäjä ja töiden nokkamies oli Jaakko Helmisaari. Rakennustyössä koulutettiin paikallisia nuoria.     

                 
Tämä hirvi kaatui kaksi päivää aiemmin. Metsästäjiä oli kaksi. Saalis jäljitettiin ilman koiraa! Vuff!

                     
    Remontti kuin joulun koriste. Vesi tuodaan taloihin säiliöautoilla lähteestä.

        
Talvi oli pitkällä marraskuun lopulla. Pakkasta oli -5-15 astetta.

                                       
                                        Kaupan edessä vaihdetaan kuulumiset. A local store.

              
Öinen Lenininkatu - Kalevalan kylän pitkä pääkatu marraskuussa. Oikealla: Leenan ja Sashan valot.

                     
Leena ja Sasha tajosivat meille metsälinnun lihaa saunan päälle. Birdy meat and beer at our friend Sasha's after sauna.

               
Kielipesässä puhutaan vain karjalaa!!!

     
Aurinko paistoi lähtöaamuna. Poikkesimme paluumatkalla Vuokkiniemessä.

                                           

                          
            Rajalla on rekkoja ja talitinttejä. Waiting on the border to get back to Finland. Vartiuksen raja-asemalla on harvoin pitkiä ruuhkia.

Back to the Frontpage Etusivulle Previous winter views {{{