Lauluyhtye Istoki
Esittely Petroskoin suomeksi

Lauluyhtye Istoki (Alkulähteet) on olemassa jo viisi vuotta. Sen osanottajina ovat Petroskoin suomalais-ugrilaisen Musiikkiakatemian oppilaat. Akatemiassa opiskelee erilaisten suomalais-ugrilaisten kansojen edustajia - karjalaisia, marilaisia, komilaisia, inkeriläisiä, udmurtilaisia. Suomalais-ugrilaisten kulttuuriperinteiden elvyttäminen ja säilyttäminen on tämän monikansallisen folkloreyhtyeen tehtävä. Siitä johtuukin yhtyeen nimi Istoki.Nyt yhtyeessä on 13 oppilasta (15 jäsentä), jotka muodostavat pieniä etnillisiä joukkoja. Svetlana Tarabukina ja Vera Kineva ovat kotoisin Komista ja esittävät oman tasavallan kansanlauluja. Tatjana Berezina, Galina Karpova, Tatjana Karniseva ja Svetlana Kosireva ovat karjalaisia ja laulavat karjalaisia lauluja. He taitavasti esittävät karjalaisia joikuja, jotka ovat kansanrunouden muinaisimpia ja ainutlaatuisimpia lajeja. Aleftina Voitovits, ja Faina Jakovleva ovat Mari-EI tasavallan edustajia. Säestäjän Aleksey Cacnikovin kanssa he muodostavat yhtyeen Mari-osaston. Natalja Berjozkina ja Irina Pc elovodova ovat Udmurtian edustajia. Larisa Gruznova on Mordoviasta.

Yhtyeen johtaja on Svetlana Nikolajeva. Hän on kansanmusiikintutkija ja Akatemian perinnäislaululuokan opettaja.

Yhtyeen lauluohjelmisto on laajaa ja monipuolinen. Paitsi edellä mainittuja lauluja, se sisältää muiden suomalais-ugrilaisten kansojen lauluja (vepsäläisiä, virolaisia, erzäläisiä, moksa-mordvalaisia).
Yhtyeen konserttiohjelmistot antavat kuulijalle mahdollisuuden tutustua suomalais-ugrilaisiin kulttuureihin, joista jokainen on omaperäistä.
"Lähteet" yhtye on osallistunut moneihin folkloorifestivaalisiin ja juhliin, mm. Suomessa (Helsinki, Rääkkylä).
Toisesta kansanvälisessä suomalais-ugrilaisten yhtyeiden kilpailussa jota pidettiin kesällä Rääkkylässa, "Lähteet" yhtye sai toisen paikan. Yhtye tuli Joulukuussa 99 1. Pohjoismaiden opiskelijoiden kansainvälisen festivaalin laureaatiksi (Arhangelsk)
Istoki on opiskelijain yhtye, jonka osanottajien kokoonpano aina vaihtelee.
Niinpä tulevaisuudessa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoista muodostuu pieni udmurttijoukko. Kasvavat myös karjalaisten ja marin ryhmät. Ja uudet osanottajat tuovat mukanaan uusia lauluja ja aatteita.

Yhtyeen yhteystiedot saa Petri Niikolta. Lehdistökuvia MM-kisakäyttöön voi tilata Kulttuurikaupunkisäätiöltä
http://www.2000.hel.fi/extra User-ID: press, password: access2000

Etusivulle