Talvitrilogian päätös: Vienan Karjala 28.3.-1.4.2003
Expedition in Northern Russian Karelia in 28.3-1.4. 2003 ©Petri Niikko Part 1 Part 2 Part 3 Part 4

Vain Vienassa käynyt voi tietää, miksi kaksi suomalaista hankkiutuu Helsingistä syrjäisiin karjalaiskyliin tuhannen kilometrin päähän kylmimpinä vuodenaikoina. Askon ja minun syitä on lisäksi pitkä lista: päällimmäisenä on ollut mahdollisuuden hyödyntäminen: vaikka kumpikin olemme yrittäjiä, pystyimme säätämään työt Karjalan mukaan. Tärkein syy on kuitenkin ikävä, joka alueelle aina jää. En minä Aunukseen tai Kanarialle niin ikävöi. Viena on enemmän kuin toinen koti. Sen ihmiset, kylät ja luonto ovat vieneet sydämemme.

Asko Liinamaalla ja minulla on ollut projekti: kuljetamme rajan yli vaihdossa tulleita tietokoneita eniten tarvitseville. Varsinkin 6000 asukkaan Kalevalassa tietokone on välttämätön apuväline nuorille, jotka haluavat menestyä tulevaisuudessa. Tallennusväline on ehdoton myös luonnonlääkintäresepteille! Tunnemme Vienan parhaat asiantuntijat, nykynoidat. Meidät on vallannut myös huoli vanhusten jaksamisesta kovan talven kourissa. Paanajärvellä tilanne on ollut pahin: olemme vieneet ruokaa, kynttilöitä, vaatteita, lumilapion ja sukset nostaaksemme tämän jo tekoallashankkeella koetellun kylän taistelumoraalia. Enkä ole missään tavannut niin upeita vanhuksia tässä vienalaisuuden viimeisessä "aidossa" linnakkeessa. 

Olemme myös muistaneet Jyskyjärven koulua ja Päiväkotia, merkkipäiväänsä täyttäneitä perinteentaitajia ja työttömyydestä kärsiviä ystäväperheitämme. Olemme antaneet ja saaneet, välittäneet tukea lukuisilta suomalaisilta ystäviltä ja luoneet uusia ystävyyssuhteita. Mutta ennen kaikkea olemme oppineet tuntemaan Vienaa ja sen ihmisiä. Haluan välittää teille osan kokemuksista. Näillä matkoilla olen oppinut tuntemaan ystävyyden merkityksen. Suojatussa Suomessa moni tärkeä asia unohtuu. Venäläisestä rehellisyydestäkin sain yllättävän muiston: Unohdin Kostamuksessa huoltoasemanan kahvilan tuolille 700 euron digikameran nahkapussissaan. Palattuani puolen tunnin päästä hakemaan tärkeintä matkatavaraani lievässä paniikissa veti hymyilevä tarjoilija sen esille tiskin alta.  

Ensimmäisessä osassa kuvaan yhden päivän tapahtumia Kostamuksesta Kalevalaan. Miten voikaan kameraan tallentua niin paljon erilaista muutaman tunnin ja runsaan sadan kilometrin varrella! Kolmannessa osassa käymme taas Paanajärvellä ja neljännessä sujutellaan Jyskyjärven keväthangilla. Testasimme matkalla myös uuden matkustajakortin

         
28.3. klo 15.00                                                                       15.30.....

                
Vuokkiniemen ja Vuonnisen hoitamaton tieosuus on aina koetus autoille. Takavetoinen Pösö selvitti tämänkin (edellisellä reissulla pudotimme vauhdin hurmassa bensatankin). Paikalliset järjestävät iltapuhdetta kesärenkainensa.

                 
One Russian van was in need for help with wheels for summer roads.

             
The weatther was changing quickly during the way from Kostamus to Kalevala (160km)

                                 
                                    28.3. klo 19.00 Vuonninen

   
Sauna ja savustettu kani valkosipuli/ smetanakastikkeessa... Sasha ja Leena osaavat hemmotella matkalaisia. This cannot be translated...

                                           
              28.3. klo 23.00 Revontulet Kalevalassa Sashan ja Leenan pihalta kuvattuna. Northern lights in Uhtua- Village.
              Sashalle ja Leenalle näky on arkipäivää!!! Kuvattu digikameralla autoon tuettuna.

                                      

                          

Seuraavat kuvat Kalevalasta Next day in Kalevala osa 2>>>
Osa 3 Paanajärvi >>> Osa 4 Jyskyjärvi

Takaisin etusivulle Back to the Frontpage

Sivun alkuun Back to the top of the page