Uhtua - Paanajärvi - Jyskyjärvi 2.2.-9.2.2003

Matkakertomus talvisesta Vienasta osa 1
Photographs from Northern Russian Karelia in Winter 2003 part 1 part 2 Osa 3 Jyskyjärvellä Osa 4
©Petri Niikko

Kaksi kuukautta edellisen käyntimme jälkeen suuntasimme jälleen autojen nokat kohti Vienan Karjalaa. Kuuden hengen ryhmälle matka oli paitsi talviloma, niin myös avustus- ja tutkimusmatka. Kuvasimme kameroille ja videolle tapaamiemme ihmisten jutustelua ja kertomuksia. Sullomme autoihin aina tuliaisia monelta monelle ja tänä talvena olemme erityisesti muistaneet Jyskyjärven päiväkotia. Tärkein matkan anti oli kenties Asko Liinamaan lahjoittamien tietokoneiden asennus Kalevalassa. Asko itse oli suorittamassa virityksiä hartaasti odotettuihin laitteisiin. Jotakin jäi taas kaivelemaan seuraavaa kertaa varten: Paanajärven Vova -pojalle olisi pitänyt tuoda sukset! (Vova saa sukset puheenjohtaja Markku Niemisen toimittamana 5.3. Kiitos Markku ja Juminkeko!!!) Matka päättyi Jyskyjärvellä 8. helmikuuta pidettyihin Tunnetun joikaajan ja perinteentaitajan Helmi Rekinan 75-vuotissyntymäpäiviin. Matka oli tosin peruuntua alkumetreillä, kun allekirjoittaneen Audista hajosi vaihdelaatikko Ilomantsissa. Uskomattomien ystävien ansiosta matka pääsi kuitenkin jatkumaan vielä samana iltana. Hyväntahtoinen pappa Sonkajan kylästä lainasi oman, paremman Audinsa ventovieraalle Niikolle Venäjälle vietäväksi!!! Ja viikon päästä omakin vanha Audini oli laitettu kuntoon... Ihmeellisestä Ilomantsista on myös kuvareportaasinsa. Viena reportaasista tulee ainakin neliosainen, joten pysy kanavalla! Matkakumppanimme Jorma Airolan kuvia reissulta näet tästä http://personal.inet.fi/kerho/tkamera/ linkistä "kuvia".

     
Lunta oli toista metriä. Oikealla Likopään kaupunginosa Uhtualta

                   

Uhtuan Andrei on pitelemätön tarinaniskijä puhtaalla karjalan kielellä. Hän on mm. nähnyt kaksi kertaa karhun viheltävän. Mies on opettanut kissansa noutamaan kuin koiran ikään. Aikaa onkin nyt heitellä, sillä sähkömiehemme on joutunut työttömäksi. Sashan ja Leenan Olga tyttönen todistaa karjalan kielen elinvoimasta nuoressa polvessa. Syksyllä aloitettu karjalaisen kielipesä -päiväkodin käyminen on opettanut Isin silmäterälle karjalaisia lauluja ja loruja. Domino on mukava peli.

         

Aitojen päät pilkistivät lumen alta Paanajärven kylässä. Pakkasista oli kylässä selvitty ilman haavereita.

                            

                   Paanajärven Vova oli odottanut meitä suomalaisia, ja kuultuaan tulostamme hän kipitti pimeän jään yli luoksemme saaren Vienolle. Palaka tiesi myös odottaa tuloamme, sillä toimme mukanamme tuliaisia Pentiltä ja Kaarinalta. Nyt tämä kylän vanhin asukas (85 vuotta!) pääsee Petroskoihin silmälääkäriin. Ja taas saimme tsaijua juodaksemme!

<<Takaisin etusivulle. Seuraavassa jaksossa käymme Paanajärvellä Pavlovien vieraana Next view>>