Vuonna 2002 vietetään Elias Lönnrotin 200 -vuotisjuhlia. Juhlavuoden tapahtumia voit selata tästä.

Tulossa: Kalevala MM 2002 -kilpailut! Tiedotus alkaa toukokuussa 2002

UUTISIA

MM-tiedotus alkanut. Maailmanmestarille luvassa 990 euroa!

Kalliokuvien tutkija Eero Autio
kuoli 13. maaliskuuta Varkaudessa 77 vuoden
iässä ankaran sairauden murtamana. Hän julkaisi vuonna 1981 esikoiskirjansa
Karjalan kalliopiirrokset, joka on jo noussut klassikon asemaan
tutkimusalallaan. Eero Autio esiintyi Kalevala MM-kisoissa vuonna 1996. Viimeiseksi suurtyöksi häneltä jäi upea permiläistä korutaidetta esittelevä kirja, joka ilmestyi pari vuotta sitten. Kirjassa etsitään yhteyttä permiläisen mytologian ja kalevalaisen maailman väliltä. Eero Autio oli rohkea visionääri, jonka teorioita ei aluksi hyväksytty virallisissa piireissä. Eero piti itseään harrastaja- arkeologina.

Veikko Pällinen on kuollut
Lue
tietäjä Pirhosen sänkypotilaana 17.3.2002 Veikolle sepittämä muistolaululaulu!
Lisää suruviestejä: Pirhonen menehtyi käyntimme jälkeen 19.4. 2002. Kuuntele liikuttavan jäähyväistapaasimemme satoa.

Tapahtuma-arkistoa:

Mahdollisuuksien tori Helsingin Katajannokalla 20.5.-21.5.2000 oli taas kerran hieno foorumi kansojen kohdata. Seuraava mahdollisuuksien tori pidetään Helsingin Rautatientorilla 25.5.2002 Tervetuloa!


Puheenjohtaja Petri Niikko ja karjalainen Maria Kalenova VKY:n pöydän takana Mahdollisuuksien torilla

Mennyt vuosi oli myös meille antoisa. Ohessa muutamia poimintoja tapahtumistamme. Matkoista ja Kalevala MM-kisoista saat tietoa etusivumme kautta:

-28.9. 1999 julkistimme 2000-luvun Kantelettaren, Runorummun. Mukana oli runsaasti kirjamme runoilijoita aina Lapista saakka, ja mikä ilahduttavinta, myös nuorisoa. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja trokeeviritteinen. Oli kuultavissa historian siipien havinaa.

-Kalevalamitan kursseja oli kesällä tarjolla kaksin kappalein. Liity sinäkin aina vain hurjempaan menoon yltyvien nykyväinöjen ja -ainojen iskuryhmään. Tiedot kursseista tästä

EtusivulleKohokohtia runonlaulun Maailman Mestaruuskilpailuista vuosilta 1997 ja 1998 Teatteri Avoimissa Ovissa tiistaina 2.2.1999 klo 19.00.


Kolmen eri ikäpolven naiset, Anni, Senja ja Helena todistavat konsertissaan spontaanin kalevalaisen runouden elinvoimasta digitaaliajan Suomessa. Jälkilöylyissä saadaan kokea suomalaisen naisenergian ikuiset elementit: herkkyys, huumori ja rohkeus manata kipeistäkin asioista puhdistavaa taidetta kuuluvat myös nykytietäjien asearsenaaliin. Runotapahtuma on suomalaisen kansanrunouden intiimi voimannäyttö Kalevalan Juhlavuoden megakonserttien vastapainoksi.

Konsertissa 73-vuotias Maailman Mestari Senja Mäkinen vuodelta 1997 esittää jo klassikoksi nousseen Peili-runonsa, jossa pohditaan ikääntymistä huumorin ja EU-herrojen vippaskonstien ryydittämänä. Senjan toinen runo kuvailee lottovoittajan katastrofaalista päivää.

Lasten sarjan voittaja 7-vuotias Anni Mattila esittää Vienan Karjalassa kesällä 1998 aidolta runomummulta oppimansa neidon lunastusrunon "Anni tyttö", joka valloitti yleisön ja tuomariston MM-kisoissa 1998 musikaalisuudellaan ja raikkaudellaan.

Samojen kisojen Itkuvirsisarjan voittaja 48-vuotias Helena Nuutinen on noussut suomalaisen kansanrunouden esittäjien eturiviin itseoppineena "naistietäjänä". Nuutisen on imenyt kalevalaisuuden maailmaan kohtalonomainen rakkaus vanhoihin kansanrunoihin, joihin hän eläytyy koskettavalla tai nauruhermoja kutkuttavalla tavalla, kuten Lapsen kuolinitkussa ja Oluen ylistyksessä.

Helena Nuutisen esitys on kokonaisuus TUOTA TOIVOIN TUON IKÄNI, eli Naisen elämää jonka osat ovat:
Lemmennosto, sulhasen ikävä, tuutulauluja, lapsen kuolinitku, miehen haukkuminen, yksinäisyys ja murhe, Jumalan tammi.
Musiikki: Markus Pulkkinen (mm. saha). Tilaisuuden alussa Helena Nuutinen esittää Oluen ylistyksen.

Uusia kalevalamittaisia runoja. Kalevalamitan sääntöjä. Kalevala MM. Runorumpuprojekti. Teesejä suomen kielestä. Sanasammon käynnistysopas. Vanhoja kansanrunoja. Hakemisto. Etusivulle. VKY. Linkit. Valokuvia