Jyskyjärvi Marraskuu 2010 - päivä ennen lunta

Vantaalta on melko pitkä matka Jyskyjärven kylään, mutta kyllä sinne päivässä pääsee. Jos lähdet aamulla kuuden nurkilla voit istua karjalaisessa pirtissä illalla yhdeksältä Moskovan aikaa. Talvisaikaan suosittelemme kahden kuljettajan vuorottelua. Vaivan palkaksi saat kokea vuodenajan ja sen hiljaisen sykkeen kenties lähempää kuin kotikulmillasi. Nyt on vuoden toimet tehty. Nyt saa sanoa: "Akka uunin piällä!" Karpalokin on kerätty ja kun joki menee jäähän, voi potakkakellarin vuorata heinällä.  Kuvat ja teksti Petri Niikko

Hilman poika Viktor kuoli yllättäen edellisen käyntimme jälkeen, jolloin kylässä vietettiin pruasniekkaa. Oheistan marraskuun sarjaan pienen muistokirjoituksen kuvineen Pruasniekalta. Hilma ja Viktor niittivät heinän juhlakentältä.
Rauha sielullesi, Vitja.

       

                         


Ostin tämän maton seuraavana päivänä. Tuli soitto, että valmista on.


Helmin punatukkainen look on voimissaan.

 

    Viktor Lazarev kuoli 43 -vuotiaana syyskuussa 2010. Kuume nousi päivällä ja illalla mies vajosi tiedottomuuteen menettäen henkensä matkalla sairaalaan. Viktor kielsi äitiänsä vielä päivällä viemästä häntä hoitoon. Muutama päivä aiemmin miestä oli purrut koira käteen. Oliko sillä osuutta kuolemaan?  Hilmalle isku oli raskas. Viktor oli ehkä alkoholisti, hänellä ei ollut vaimoa, työtä, eikä kenties nykymaailman vaatimusten mukaan suurta tulevaisuutta Venäjän maassa. Mutta taas on yksi karjalainen mies vähemmän Jyskyjärven kylässä. Enää ei Viktorin vene kaarra järvelle muikkuverkoille Hilma mukanaan, eikä Viktorin uutteraa hahmoa näy tervaamaassa venettä riippusillan kupeessa. Pitäkää itsestänne huolta, karjalaiset miehet! Teitä tarvitaan vielä!

Lähtöaamu. Kohta satoi lumi. Kuvattu Nokian N8:lla.

Takaisin etusivulle
Back to home Photographed Petri Niikko