Kalevala eli Uhtuan kylä kesällä 2003

Kalevalan kylä on suuri asutuskeskus. Hyvinvoivat, kauniit karjalaistalot ja rumat tiilirakennukset luovat sekavan vaikutelman. Kalevala sijaitsee kuitenkin niin kauniilla paikalla Keski-Kuittijärven rannalla, että aurinkoisella säällä ei muualle kaipaa. Kylän asukkaat ovat ystävällisiä, ja matkailijaa auttavat myös uusitun Sampo-hotellin ja Kalevalan Informaatiokeskuksen henkilökunta. (Puhelin tel/fax Suomesta 99500/990 yms. - 78145421689)

Kyläläisten tulevaisuutta synkentävät yritysten konkurssit. Perestroikasta alkanut yritysten alasajo on kaatanut metsäyhtiöitä ja mm. Kemian teollisuutta, jota ennen pitivät yllä suunnitelmatalous. Karjalan kieltäkin kuulee aina vain vähemmän. Kylällä olisi edellytykset moneen. Turismista toivotaan piristysruisketta upeiden vesistöjen ja arvokkaiden metsien keskellä nousevaan lähes 6000 ihmisen taajamaan, jonka väestöstä alle 30 vuotiaita on 40%.

Satuimme paikalle sikäläisten juhannusjuhlien (Iivanan päivän) aikaan 7.7. Paikalla oli Viola Malmin kansantanssi-yhtye, joka opetti juhlaväelle karjalaisia ikivanhojakin juhannustapoja karjalaksi ja venäjäksi. Myös perheen pienimmät osallistuivat piiritansseihin ja vauhdikkaisiin kisailuihin. Voin sanoa, että juhla oli itselleni juhannusjuhlista vaikuttavin. Suomessa  keskikesän perinteet ovat paljolti kadonneet. Kalevalassa opin kivikautisia auringon rukouksia!!!! Karjalaiset ja venäläiset oppivat silminähden helposti vanhoja vauhtitansseja.
Kuvat ja teksti ©Petri Niikko Kuvia Jyskyjärvestä. Matkalaisten runoja. Matkalaisten keräämiä sananparsia

     
Ken se lähtee veneellä Likopäästä.... Väinämöinen?! Ainakin lähtivät purjehtimaan Väinämöisenkadun puolivälistä!

  
Keski-Kuitti on myrskyllä vaarallinen, tyynellä kaunis kuin morsian. Viola Malmin tanssiryhmä hallitsi katrillit ja perinneleikit! Kadulla tanssittiin. Taustalla uusi ortodoksikirkko. Lapsilla oli tärkeä sija Iivanan päivän ohjelmassa.

                                                                   

                             

                                                    
            Ikivanhassa leikissä viljaa kiidätettiin kypsäksi "kesän" käsillä. Ketju ei saanut katketa!

   
Karjalassa hypätään hiillostuneen kokon ylitse käsi kädessä ja toivotaan.

  Lisää kuvia Uhtualta ja sen juhannusjuhlista More views from Kalevala Village in Karelia (Uhtua) >>>>

Takaisin etusivulle Back to our home